Veel consumenten die op zoek zijn naar een nieuw abonnement, of hun huidige abonnementen willen verlengen, vragen zich vaak af welke internetbundel in het nieuwe contract gekozen moet worden. Het schatten van het aantal belminuten dat nodig is in een maand is nog wel relatief eenvoudig te doen, maar als het gaat om de hoeveelheid MB’s dan is dat vaak toch een lastiger verhaal.

Internetbundels worden vaak weergegevens in een bepaald aantal MB’s of GB’s. Een MB staat voor MegaByte, terwijl GB voor GigaByte staat en gelijk is aan 1000 MegaByte. De meeste providers werken met bundels variërend van 100MB tot 5GB. Maar de meeste consumenten zegt dit niet zo veel. De vraag: “Maar wat kan ik dan met een bundel van 100MB of een bundel van 500MB” blijft vaak het langste hangen.

Om enigszins opheldering te geven in dat vraagstuk zetten we in dit artikel op een rij wat je gemiddeld ongeveer met één MB kunt doen.

Webpagina bekijken: 0,5 MB – 2 MB (afhankelijk van de hoeveelheid plaatjes / advertenties op een pagina)
E-mail bekijken zonder bijlage: 0,05 MB (alleen tekst)
E-mail bekijken met bijlage: 0,5 MB + de grootte van de desbetreffende bijlage
Foto’s uploaden / bekijken op facebook: 0,5 MB – 3,0 MB (afhankelijk van de grootte van de foto)
Muziek luisteren (bijvoorbeeld spotify): 5,0 MB (bij een liedje van plusminus 4 minuten)
1 uur radio luisteren (streamen): 25,0 MB
Video bekijken op Youtube: 2,5 MB – 10,0 MB (afhankelijk van normale video of HD kwaliteit)
WhatsApp bericht versturen: 0,01 MB per bericht
Twitter: 0,05 MB per bericht

Bovenstaand overzicht geeft een schatting weer van wat de gemiddelde activiteit van een smartphonebezitter kost aan dataverbruik.

Een consument die zijn telefoon louter gebruikt voor het versturen van wat WhatsApp berichten, het af en toe bekijken van wat internetpagina’s en het lezen van zijn mail moet voldoende hebben aan een bundel van 500 MB.

Stream je, zo blijkt uit bovenstaand overzicht, regelmatig muziek en bekijk je vrijwel de gehele dag youtube filmpjes, dan kun je simpel uitrekenen dat je misschien wel een bundel nodig hebt van 2GB (2000 MB).

Bij het afsluiten van een nieuw contract is het altijd handig om je huidige provider te vragen om je gemiddelde verbruik in MB’s van de afgelopen maanden. Je kunt hier dan rekening mee houden bij de keuze van je nieuwe abonnement.

TIP: Wanneer je maandelijks lang niet je gehele internetbundel verbruikt kan het raadzaam zijn om een kleinere bundel te nemen bij je nieuwe abonnement. Zo bespaar je de nodige kosten!

Leave a Reply